Prednosti, ki vam jih lahko ponudi tehnična plastika

Dejstvo je, da živimo v času izjemno hitrega tehnološkega razvoja. Poleg številnih naprednih tehnologij se razvijajo še najrazličnejši materiali, ki morajo v prvi vrsti ustrezati vse bolj zahtevnim razmeram. Eden od takšnih materialov je tudi tako imenovana tehnična plastika. Slednja postopoma zamenjuje tradicionalne vrste materialov, kot sta na primer les in kovina.

Omenjena plastika nam lahko ponudi številne prednostim, na prime možnost pigmentiranja in recikliranja.

 

Še druge izjemne prednosti tehnične plastike

Omenili smo, da tehnična plastika, zlasti v strojegradnji, vse bolj zamenjuje tradicionalne materiale. Temu se pravzaprav ne gre čuditi, saj ima izjemno dobre prednosti. Med drugim nikakor ne smemo pozabiti omeniti:

  • nizko težo, zlasti glede na razmerje z nosilnostjo,
  • odlične drsne in izolativne lastnosti,
  • odlično odpornost na korozijo ter obrabo,
  • preprosto obdelavo.

 

Kaj je PEEK in kaj je PTFE

Verjetno vam je tehnična plastika nekoliko manj poznana. Zagotovo ne veste, kaj pomenita kratici PEEK ter PTFE. V obeh primerih gre za vrsti tehnične plastike, ki pa se dobro uporabljata na najrazličnejših področjih.

Prednosti, ki vam jih lahko ponudi tehnična plastika

PTFE tehnična plastika se denimo uporablja na področju kemične, prehrambne, tekstilne industrije, na področju elektra, strojegradnje, prav tako v petrokemijski industriji. Takšna plastika je kemično zelo dobro obstojna, ima odlične drsne lastnosti, termično je dobro obstojna, prav tako je tudi UV obstojna. Uporablja se za ohišja črpalk, filtrov, sedeže ventilov, obloge rezervoarjev, drsne ležaje, drsne letve, tesnila, prevleke valjev, za visoke frekvenčne valje.

Tudi PEEK tehnična plastika se uporablja na številnih področjih, tudi v letalski, medicinski in farmacevtski industriji. Ima zelo visoko stalno delovno temperaturo, izjemne mehanske lastnosti pri višjih temperaturah, je kemično obstojna, odporna pri energijsko močnih sevanjih. Takšna plastika se uporablja predvsem za izdelovanje drsnih letev, za zobnike, drsne ležaje in vse druge aplikacije, ki so izpostavljene zelo visokim temperaturam.

 

Vsem dobro poznan PVC material

Po drugi strani pa vam je precej bolje poznan PVC. Tudi to je tehnična plastika, ki se uporablja na najrazličnejših področjih, tudi v gradbeništvu. Je negorljiva, kemično dobro obstojna, ima sposobnost preoblikovanja.