Opornica za roko v različnih izvedbah

Opornica za roko na sploh velja za izjemno priljubljen in seveda tudi za izjemno koristen medicinski pripomoček. Na delovnih terapijah takšne produkte tudi individualno izdelujejo. Opornice so lahko izdelane iz termoplastičnih materialov, in sicer glede na postavljeno diagnozo pa tudi glede na samo trenutno stanje prizadetega dela roke.

Sicer pa je ključni cilj nošenja medicinskega pripomočka, kot je opornica za roko, učinkovito zmanjševanje bolečin, imobilizacija dela roke, prav tako varovanje sklepov, preprečevanje kontraktur, ne nazadnje še izboljšanje ali povrnitev funkcije roke.

Opornica za roko v različnih izvedbah

 

Vrste opornic za roko

Seveda opornica za roko ne obstaja samo v eni sami izvedbi. Na voljo je kar nekaj vrst, v osnovi pa takšne pripomočke za roko delimo na statične opornice in na dinamične opornice. Statična opornica za roko se uporablja za doseganje pravilnih položajev, s katerimi se preprečuje kontrakture ter omogoča funkcionalno ugodne pa tudi korekcijske položaje.

Po drugi strani pa dinamična opornica za roko posameznikom omogoča izvajanje vaj proti uporu, s tem pa tudi krepitev oslabele mišične funkcije. Obenem pa takšen izdelek prav tako preprečuje nastajanje kontraktur.

 

Samoplačniške opornice za roko

Seveda se opornica za roko lahko izdeluje tudi samoplačniško. Na voljo so torej številne oblike opornic: za karpalni kanal, kladivast prst, rizartrozo. Ob tem se je treba dobro zavedati, da se mora individualno narejena opornica povsem dobro prilegati roki uporabnika ali pa njegovim prstom. Seveda je takšen izdelek neprimerljivo boljši v primerjavi s tistim, ki je narejen industrijsko.

Sama cena samoplačniške opornice pa je v veliki meri odvisna od tega, za kakšno vrsto opornice pravzaprav gre.

 

Manšeta za zapestje

Tudi manšeta za zapestje je pravzaprav opornica za roko. Kupite jo lahko v nekaterih specializiranih prodajalnah. Ponuja pa učinkovito podporo šibkemu ali poškodovanemu zapestju. Manšeta se povsem preprosto namesti na sklep in vam ob nošenju omogoča gibljivost ter vrhunsko udobje. Priročna elastična zanka pa zagotovi, da se manšeta zlahka lahko namesti samo z eno roko.